Pages

16 December 2013

nak nanges ke nak gelak?

hujung minggu memang tak ohsem sebab aku gaduh dengan munik. asal gaduh je baru ada benda nak up kat entry. kalau tak, jangan harap aku nak karang idea dekat sini. hahahah. kesian dekat belog, dianaktirikan. time hepi loncat-loncat macam tak sedar diri. belog terabai. eh, lepas ni dah boleh cashout NUFFNANG!. weeeee. tetiba sangat!

aku gaduh bukan sebab munik ada pompuan lain ye. kalau yang tu mahu aku pi serang ijok! eh kuala selangor! eh. entah. aku pun tak tahu mana lokasi munik yang sebenar. boleh gitu?? takpe, aku google je lah upp pulp & paper. haha.

hari sabtu malam tu munik dah mesej cakap nak keluar and lepak dengan kawan. entah macamana aku teremo pulak. pikir bukan-bukan. gini lah orang kurang kasih sayang. nak simpati lebih-lebih kan. padahal bukan selalu pun munik lepak. asyik terperuk dekat rumah aje. tapi takpe, aku suka sangattt die terperuk macam tu. kurang sikit probability die tengok pompuan. die jugak yang cakap aku ni queen control. kan dah masin mulut tuuuuuu. lain kali cuba cakap benda yang baik-baik. macam aku canteq ke. nanti makin canteq awak jugak yang kembang kempis hidung tu. kann.

munik pun dah bosan dengan aku. asal gaduh mintak clash. even benda kecik pun nak clash. time gaduh semua benda lupa. susah senang bertahun-tahun terus lenyap. syaitooon sangat. yang sakit hati nye aku col berkali-kali tak nak angkat. munik sekarang dah pandai. entah belaja dari mana entah. asal aku col and marah die, bebel berbakul-bakul pun die akan senyap aje. naseb lah angkat jugak malas-malas die pun. kalau tak lagi aku sakit hati. time tu aku nanges sedu sedan pun die senyap. haih! time tu berombak-ombak dada aku tahan marah. last-last bila time dah ok, maluuuuuuunya aku macam tu. entah apa-apa. *tutupmukamalu* 

lepas dah baik-baik, ehem. munik pun cakap lah yang die dah malas nak layan aku lebih-lebih time aku marah. sebab die tahu perangai aku macam mana. makin di layan makin menjadi. kesian aku kan. dipinggirkan. tapi kalau pikir balik memang betol pun die buat macam tu. memang bukan salah die. tak kan die nak senang-senang mengaku. ada satu hal tu, aku pakse-pakse die lepaskan aku. ececeh. pakse die cakap perkataan tuuuu. die cakap tak nak. aku pun apa lagi terus marah-marah. tanya die kenapa tak nak lepaskan? then munik cakap "tak nak lah lepaskan sebab sayang die" terus aku terdiam.

emak aku pun siap nasihat lagi. "dah tak lama tu kak cik, jaga hubungan elok-elok. time camni lah syaiton usaha nak pisahkan sebab kita dah niat benda yang baik" terus insaf. mak aku macam tahu-tahu je aku tengah gaduh dengan munik. naluri seorang ibu kan. 

sekarang ni gaduh camne pun aku tak nak biarkan lama-lama. sakit hati camne pun aku akan keep contact die. sebab aku tak nak benda tu berlanjutan. kekadang salah seorang kena buang ego tu. dulu aku ego. yes, aku mengaku. sekarang aku try buang ego tu. tapi dah terbalik dah. munik pulak yang buat-buat ego dengan aku. haih. geram betol!

sebenarnye dalam hubungan ni TRUST tu yang paling penting. walau apa pun jadi kalau kita keep percaya dekat pasangan kita semua benda tak kan jadi masalah. sebab aku percaya lah sampai sekarang aku still lagi dengan die. harap perasaan percaya ni akan berkekalan untuk selamanya.



*habeslah lepas ni munik tahu aku jaja gambar die dekat belog*




notakaki: entry ni untuk gelak lah kot bila pikir diri sendiri yang tah pape. hahhahaa

08 December 2013

Duit oh Duit




Siapa kata dalam dunia ni duit tak penting? siapa kata asalkan cinta sama cinta, isu duit tu boleh tolak ke tepi? berapa ramai pasangan yang dah kahwin yang asalnya cinta sama cinta suka sama suka bercerai bila dilema masalah kewangan? ramai bukan. so tak payah cakap before buktikan. apa-apa sekali pun, dalam dunia sekarang semua benda perlukan duit. aku paling menyampah kalau ada yang cakap :: duit tu tak kemana. asalkan saya cintakan awak :: agak-agak dengan rasa cinta tu boleh beli berkilo-kilo beras? dengan rasa cinta itu jugak boleh belikan susu anak? pampers? oh! aku emo di situ.

Banyak yang aku baca dan perhati. awal-awal kahwin, si isteri dah tahu yang si suami tak berduit. tak de gaji tetap. sedangkan si isteri seorang kakitangan kerajaan. takpe, si isteri nekad bantu si suami ringankan beban. ibarat berat sama dipikul ringan sama dijinjing. boleh lah tahan kan setakat 1 tahun. tahun-tahun yang berikutnya?? mula lah sesi ungkit mengungkit. ni tak boleh di sangkalkan lagi. siapa yang tahan bukan? kalau hanya satu tangan yang menghulur sedangkan tangan yang satu lagi hanya tahu menerima? di sini lah bermulanya keruntuhan rumah tangga. sepatutnya si isteri kenalah ikhlas membantu si suami. tak payah nak mengungkit. tu kan suami awak. 

Satu hal lagi. si isteri dah berpenat lelah membantu si suami. terima segala kekurangan dia. Sanggup susah sama-sama. tak bergaya pun tak apa asalkan duit gaji dapat meringankan beban keluarga. sanggup tolak ketepi kepentingan peribadi. last-last? si suami CURANG. sedih! apa lagi yang nak dikata? pengorbanan tak berbaloi bukan. perempuan memang sangat sabar. tapi kalau hal yang melibatkan perasaan, bila dah tawar hati tak perlu nak pujuk dan melulut. itu dah tak bermakna lagi.

aku bukan nak backup perempuan. sebab tu yang aku nampak. asalnya memang masalah kewangan. tu faktor utama. memang la ada jugak perempuan yang buat hal. tapi bagi aku, perempuan bila di kahwin memang sepenuh hati akan tumpukan pada keluarga. entahla. even ada masalah kewangan pun, patutnya sama-sama selesaikan. jangan biarkan salah sorang yang terkontang-kanting. hulurkan tangan. sama-sama membantu. toleransi yang penting. kan?















notakaki: sebab tu lah pentingnya pilih calon suami. kalau awak-awal dah nampak kedekut, berkira sangat, baik tolak ke tepi awal-awal. 

07 December 2013

Biarkan aku pergi....


semalam malam minggu. biasa malam minggu mesti aku akan hepi. sebab segala tekanan di lab aku boleh lupakan seketika. tapi.......semalam aku rasa stress sangat-sangat. aku tak tahu mana nak mengadu. semenjak sekarang ni murahnya air mata. dah macam takde nilai. alhamdulillah, nasib lah ada kawan yang hadir. aku tahu, even camana pun situasi aku, kawan tu tetap akan hadir. kawan tu tetap setia dengar keluh kesah aku. aku syukur. even aku sedih, mesti akan hadir someone yang sama-sama menangis dengan aku. di mana lagi nak cari kawan yang begitu. sanggup sebak sama-sama. 

sekarang baru aku sedar. mana kaca mana permata. tak sangka selama ni kaca yang aku agung-agungkan. padahal permata yang di depan mata aku tak nampak. mungkin kilauan nya tak berseri sangat. tapi cahayanya tetap ada. semalam jugak aku terpikir, sudah sampai masanya aku pergi. pergi yang tak sesekali aku kembali lagi.  dan aku harap....aku akan kuat. bukan mudah nak hilangkan semua ni tapi aku yakin lepas apa yang jadi, aku boleh kuat dan lupakan semuanya dengan cepat. 

bukan sekali aku rasa macamni. tapi dah berkali-kali. aku tak harapkan timbunan emas tapi yang aku impikan cuma MASA. even pepatah cakap MASA ITU EMAS. andai masa yang kau hadiahkan ibarat kau laburkan aku dengan emas. aku dah hepi sangat. tapi takpelah. mungkin kau tak paham. dan aku yakin kau tak kan paham sampai bila-bila. aku harap bila everything dah clear up, jangan sesekali cari aku lagi.












notakaki: terima kasih kawan sebab sanggup datang jauh-jauh untuk hepikan aku. aku yakin andai niat kau baik, semua akan dipermudahkan olehNYA. aku harap sangat kau tak kan sia-sia kan peluang yang aku bagi kerana........aku dah tak sanggup terluka lagi.  

04 December 2013

10 Janji ALLAH Kepada yang Ingin Berkahwin


Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan.
Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yang akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku…
1. “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26)

Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin.
2. “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)
Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.
Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.
Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?
3. “Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)
Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.
4. “Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)
5. “Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60)
Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya.
Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain.
Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah,
Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah,
Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.
Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:
“Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad).
Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35).
Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).
6. “Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153)
Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.
7. “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)
Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.
8. “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)
Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.
9. “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40)
10. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214)
Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.
Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?



01 December 2013

OFF to Teluk Intan,Perak

Weekend yang 0hsem tapi p0net bertingket-tingket lah jug0p. Hari sabtu 30 November 2013 attend wedding AziE & Mon dekat Teluk Intan. untuk azie and mon "SELAMAT PENGANTIN BARU" moga bahagia hingga ke akhirnya. lepas ni jangan gaduh-gaduh dah yer :) kali ni aku dari melaka turun Shah Alam. then munik yang dari Ijok akan datang amik kat stesen bas Shah Alam. kalau ikutkan memang dekat lagi Ijok nak ke Teluk Intan kan. takpe, bagi die ulang-alik sikit. Dari Melaka aku naik bas pukul8.30 pagi. dan sampai Shah Alam pulak dalam pukul 10.30pagi camtu. kali ni pergi sekali dengan sakdon dan rahmah.  wiwit! (sakdon tu classmate time degree) tapi kerete asing-asing la. lepas tu dekat area mana entah Najmi pulak yang join. nasib lah ada dorang, kalau tak mahu sesat aku dengan munik. Jalan nak ke Teluk Intan tu lagi-lagi rumah azie tu memang tak terjangkau dek akal lah!  

macammmmmmm jauh lah sangat teluk intan. dengan hujan renyai-renyai. fuhhhh. kush semangat. kitaorang tak lalu highway, lalu jalan belakang. ececeh. macam aku pulak yang bawak kan. padahal?? ikutkan mengidam nak makan pisang goreng dan keledek goreng cicah sambal kicap kat area kuala selangor tapi hampeh. tak sempat nak berjimba pun sebab rushing nak kejar bas pukul8.30 malam. aku balik ke melaka malam tuuuuu jugak. very the tired! lepas ni dah malas nak balik hari camtu. sampai-sampai rumah dah pengsan! perot lapar, naseb sampai rumah adik aku ada tapaukan beger McD. aummm! rosak program diet! nak kawen oi!

even rushing lah sangat! dapat jugak rasa mentarang bakar tuh! 1st time kot dengar nama mentarang. kalau munik tak suggest, takdenye dalam sejarah hidup aku makan mentarang. eh! ke aku je yang jakun. aku dengan munik kalau bab-bab rasa bende yang pelik-pelik memang satu kepala. cuba kalau benda lain, dah jadi 10 kepala! haih! berlambak-lambak kot benda alah ni sepanjang jalan nak pi teluk intan tu. ni 1st time rasa. sedap jugak cicah dengan cili dan sambal belacan. ala, macam makan kerang bakar tuuuuu. tapi mahal jugak lah. sekilo dalam 18hengget. sikit pulak tu. aku rasa berat cengkerang die dah hampir 1 kilo kot. 



ni lah mentarang bakar
terliur tak?
eh! tak????



closed up sikit!






sori mon tertepek gambar yang pejam mata pulak!
hahaha
*gelakjahat*



tak suke gambar ni sebab nampak gemuk
sakdon lah nih tak reti ambik gambar
kan dah gemok!!!!!!!!






ikutkan berlambak lagi ambik gambar time pi wedding aritu. posing atas pelamin pun ada. haha. tapi memandangkan aku nampak gemok! (even memang gemok) so tak jadi lah nak main tempek-tempek kat belog! nexxxxttttttt? sape lagi yang nak kawen? dengar citer bulan 12 nih banyak jugak yang kawen kan. asyik attend kenduri kawen orang je. kenduri sendiri bila agaknya? :P




notakaki: selamat pengantin baru azie n mon! 
      

26 November 2013

Bila kita terpaksa memilih


Memilih bukan suatu yang mudah. Tak kira lah dari segi bagaimana sekalipun. Memilih teman hidup pastinya suatu keputusan yang sukar. Kita sudah buat keputusan untuk memilih dia. Yakin yang dia adalah yang terbaik. Tetapi kita diberi ujian bila datangnya seseorang tanpa kita duga. Seseorang yang mungkin sedikit sebanyak mencuit hati kita. Dia hadir saat kita gelisah. Saat kita memerlukan seseorang untuk berkongsi suka dan duka. Lalu kita keliru. Maka, mula lah kita membandingkan antara dua. 

Kau dan dia.

Kau dan dia. Banyak perbezaannya. Realitinya tidak semua yang akan melalui fasa sebegitu. Ada yang dari awal berkenalan dengan si A lalu berakhir dengan si A. Ada yang pada mulanya jatuh cinta dengan si B tapi berakhir dengan si C.  Hakikat kehidupan. Segala macam dugaan dan cabaran terpaksa ditempuh sebelum ketemu kebahagian.

Berbalik pada pilihan.

Sebelum menghancurkan hubungan. Seeloknya kita berpikiran matang and lets all thing clear. Kita bertemu terlebih dahulu dengan si A. Pastinya sudah banyak manis masam yang kita kongsikan. Tegarkah kita menghanyutkan semua itu semata-mata tergugat dengan kehadiran yang lain?? Apa kurangnya si A berbanding si B. kekurangan itu hadir setelah kehadiran si B bukan? Andaikata si B tidak muncul, adakah masih ada lagi kekurangan si A dimata kita? Itulah manusia. Tidak pernah puas dengan apa yang kita ada.


Cuba kita renungkan. Ok. Andai kata akhirnya kita membuat pilihan. Kita pilih si B. kita tinggalkan si A tanpa alasan yang kukuh. Tak mungkin jugak suatu hari nanti  kita akan tetap membandingkan si B bila ada sesuatu yang tidak kena di mata kita bukan? Lagi parah di saat kita bersama si B kita mula teringatkan si A. apa yang si B lakukan untuk kita, terbaik ataupun sebaliknya menjadi sumbing di mata dan fikiran kita. Kenapa? Sebab dari awal lagi kita mencari someone yang sempurna. Nobody is perfect! Setiap manusia ada khilafnya. Jadi, kekurangan itu boleh diperbaiki. Boleh diubah. Boleh jugak di ajak berbincang!






notakaki: bersyukur apa adanya 

25 November 2013

Perempuan dan Jealousy!

ibarat qoute omputih,

You can be the moon and still be jealous of the star!

susah nak lari dari pepatah ni. dalam kehidupan susah sangat nak hidup baik-baik. still jugak tak puas hati dengan apa yang kita ada. orang tu cantik, kite jeles. orang tu lebih kaya, kita jeles. kau pandai. aku bodoh. still jugak kita jeles dalam diam-diam. eh, pakwe kau hensem kenapa pakwe aku biasa-biasa aje?? Tak pasal-pasal hati gundah gulana. susah sangat ke kita nak accept dan hargai apa yang kita ada. hidup ni mudah. selagi hati kite bersih, selagi hati kita suci. kita akan lebih menghargai apa yang kita ada. biarlah apa orang nak cakap or komen. yang penting kita tahu matlamat hidup kita. kita yang tentukan hala tuju itu. and kau shut up!!!

aku susah nak jeles. jenis aku susah nak ambik tahu pasal yang remeh temeh. contohnya kalau ada kawan aku tengah sembang-sembang or bergosip. then aku sampai, aku tak kan bizi body tanya...kenapa??? or haaaa?? im not that type. kalau korang nak share di persilakan. kalau tak, aku menonong aje dengan kerja aku. tu kalau dengan kawan-kawan lah. aku tak berapa nak interested sangat. tapi kalau in relationship. of couse aku seorang yang jealous! aku pun tak tahu sejak bila aku tergolong dalam kategori tu. yang aku tahu time aku remaja. ewah! aku dilabelkan seorang yang hati kering. tak de perasaan. kau cakap or buat apa pun aku tak terjejas.

time cinta monyet dulu, kau nak berkepit ke hape ke dengan mana-mana perempuan...aku akan perhatikan aje. tak berkudis pun dalam hati. terpulang lah kau nak tersenyum ke, nak hai hai bye bye ke dengan mana-mana girls. aku ok aje. memang hati kering pun kan? hahaha...tapi sekarang?? si dia duk chatting dengan budak kelas pun aku sentap! sentap-sentap aku pun, aku diam aje. tapi kalau dah tak tahan sangat..tu yang perang dunia meletus tu. tapi marah-marah aku, still senang nak sejuk. yeke?? tengok keadaan lah kan.

perempuan ni complicated. kat mulut je cakap tak kisah. lantak. whatever. padahal dalam hati?....kecewa beb! tapi keras-keras hati perempuan pun, cepat jugak lembut..tapi kena dengan caranya lah.. conclusionnye, perempuan dengan sifat jeles memang tak boleh di separate kan!



i love to smile
r u jealous?
haha





notakaki: haritu sempat rembat lipstik simplysiti satu dekat watson. nanti nak review lah!  

22 November 2013

salam jumaat!

luang masa sekejap jengah blog. time ni budak-budak lab pergi solat. tinggal lah aku meroyan sorang-sorang. kawan aku sorang lagi balik rumah kot.. jijah pulak dah sebulan ambik cuti gara-gara nak kawen. hoi! sebulan kot. best giler. hari ni aku bawak bekal kuew teow goreng banyak gilo. boleh tiga kali makan. brekpes + lunch + minum petang.. huehuehuehue. semalam masak 1 bungkus kot nak buat berbuka puasa. time masak tu bukan main rasa macammmmm tak cukup. padahal? takpe. at least boleh bawak bekal. 

minggu ni aku rasa stress bagai nak giler..taching sume-sume. taching dengan sv sebab die ignore aku.sentap! sampai bawak-bawak dalam mimpi. aku mimpi aku pergi kuar date dengan die. hoiii wife die nak letak dekat mana. time die ajak makan tu aku kantoi dengan jijah dan mon. entah pape boleh masuk pasal jijah dan mon dalam mimpi aku. kacau tau nak feeling-feeling sikit, time keluar dengan sv aku tu aku tanya la kenapa die susah sangat nak tengok aku. kalau cakap dengan aku mesti pandang tempat lain. aku rasa macammmm sedih lahhhhh sangattttttt. then die cakap die tak boleh tengok muka aku sebab muka aku macam someone. kire mengimbau kenangan. mengulit kenangan gituuu. dalam mimpi tu die ada mention nama sorang perempuan tu. tapi aku lupe. dah namanya mimpi kan. hahaha. giler berani aku direct tanya die kan. kalau realiti tak mungkinnnnnnnnn. scary lah!

then tup-tup keesokannya sv aku masuk lab. terus direct pergi dekat aku. hahhaa. mood die baik..aku macam, eh! feeling die sama macam mimpi semalam. gataiiii. cakap pun alahaiiiiiii. tak pasal-pasal aku rasa hepi sangat nak share dengan die pasal projek aku tuuuuuuu. eksaited sume-sume. aku kan jenis bangsa yang sedih sekejap je. kalau ada benda yang menggembirakan, yang sedih-sedih tu terus lenyap. bangsa yang tak cukup kasih sayang memang macamni lah.

so far projek master aku ni masih lagi under maintainance gitu. ngadap lah software finite tu sampai nak muntah-muntah. betol. sampai nak muntah oke. bayangkan ngadap software tu dari pagi sampai petang. tu kalau software behave kan. kalau die buat perangai rasa nak hentak-hentak kepala. terus rasa nak quit balik kampung. manja sangat. tak boleh nak pressure sikit! sekarang tengah buat jugak report sikit-sikit. nak karang ayat macam siput. otak tak advance oh! my english ni memang kok kak kok kak lah sikit kan. takpe, slow-slow. aku pegang pada prinsip "200 words a day". tu kata-kata lecturer aku. DR zulisman. speaking die best!

tu je lah nak share. sekarang tak online sangat sebab mood kelaut. lagipun just terperap aje dalam rumah tak pergi mana-mana. tak kan nak hupdate pasal pergi lab balik lab aje kan.





pen off!   





notakaki: lepas ni dah takde 'kawan' yang boleh kongsi suka dan duka. sedih!

12 November 2013

Bride-to-be






pheww! nak gelak dulu boleh? kahkahkahkah. lawak betol. dah la 2 3 hari ni mood aku macam tak stabil. macammm lah kan. asyik nanges nanges dan nanges aje. biasa lah tengah traffic light merah!

ceritanya macam ni. semalam adik aku yang studi kat UPM tu mesej. tetiba je die tanya "weh, u nak tunang ke?" aku macam errrrrrr. errr lah sangat!

ekceli dah heboh dah kat kampung yang aku ni nak tunang. baru nak tunang kot bukan nak kahwen. walhal bukannya ada siapa-siapa pun yang masuk meminang. kahkah. aku yang kat sini tenang dan aman je hidup. steady aje. kat kampung dah berlaku sesi pujuk-memujuk mak aku dah. heboh dia macam taufan melanda. hyperbolanya aku kan. tapi lebih kurang camtu lah.  alahai. ni mesti kak ngah aku punya kerja.

sebab aku ada bincang dan mintak pendapat dia. aku just tanya ok tak kalau aku tunang awal tahun depan or dalam bulan 3 camtu. agak-agak mak ok tak. last-last tak pasal-pasal abang ngah dan abang long berkomplot. dorang pi pakat redah je bagitahu kat mak. siap cakap sokong lagi kalau aku nak tunang. wah! terima kasih lah abang ipar ku sayang. nanti jangan lupa sponsor mana yang patut. hihihihi

dalam ramai-ramai adik beradik aku, semua dah setuju.mak aku je buat jual-jual mahal nak cakap setuju kan. mungkin mak aku malas nak cakap pape lagi sebab takde hitam putih dari pihak nun disana. tapi kalau pihak nun di sana tak hendak, dah ada yang tengah tunggu turn ni. hahahahaha.  kembang kuncup aje hidung jambu air ni ha...ehemmmm. adik aku si teah pun join jugak. siap cakap kat mak aku lagi. "mak bagi-bagi lah kak cik tunang, kesian munik tunggu lama-lama" mak aku boleh gelak-gelak. ewah, macam kelakar sangat je bunyinye kannnnnnnn. kite cuak takut kena reject tak tahu pulak. 


pen off!

03 November 2013

1st time shopping s0rang-s0rang

Hari sabtu meroyan. tak sabar-sabar nak shoping. tolak ketepi ada kawan ke tak. menonong lah pergi JUSCO ayer keroh sensorang. yang penting dekat sikit dengan rumah. motif asal just nak usha-usha seluar aje. hari tu ada terpikat dengan seluar Vior warna turqoise. Tapi harga sehelai boleh tahan. RM129.90. terpaksa batalkan hajat di hati. tengok semalam, wah! ada sale 50% lah. terus laju-laju sambar 2 helai.



2 helai dapat lah RM129.90
ok lah kan.
asalkan hajat di hati dipenuhi. hihihi

tengok-tengok jam macammmmm awal lagi. meh ler kita intai-intai bahagian handbag pulak. just intai-intai aje. plan nak shopping handbag memang ada tapi asyik jumpa yang tak berkenan aje. tak de mood sangat. semalam terjumpa satu handbag yang dah lama diidam-idamkan. lagi-lagi warna pink tuuuuuuuu. harga asal RM367+- camtu tapi ada sale 70% haruslah suruh adik tu kirakan dapat berapa. tengok harga macam oke aje terus cakap kat adik tu NAK! tapi nak ambik duit dulu. hihihi. adik tu cakap kawan die yang kerja kat situ jugak dah lama aim handbag nih. ikutkan die nak beli time gaji nanti. maaflah dik, akak sambar dulu. dah la ada satu design aje. hahahaha. gelak jahat sangat!



harga dalam RM100++
puas hati sangat!
lepas ni dah takde benda dah nak bawak dalam mimpi
eh
ada lagi a fews whishlist!
sabarrrrrrrrr







nota kaki: lagi syok shopping sorang-sorang. boleh ikut je rentak kaki nak pergi mana-mana.


29 October 2013

macam-macam! ishh ishh ishh

bukak-bukak pesbuk ada sorang 'budak' lelaki ni add. panggil budak sebab dah memang budak. then approve la sebab tengok mutual friend ada la dalam 2, 3 0rang dan semuanya famili aku tersenarai. tengok cover photo terus telan ailio. alahai, budak-budak zaman sekarang dah pandai nak couple-couple kan. cover photo tu gambar adik perempuan aku yang form 3. terus rasa macam kecewa sangat-sangat. umur baru setahun jagung. exam PMR pun tak tahu lagi untung naseb badan ke tak.   

sebagai seorang kakak-kakak yang dah lama makan garam, terus rasa macam bertanggungjawab nak mesej adik aku tu. aku bukan nak marah-marah just nak ingatkan. cara aku dengan adik-adik bukan tengking-tengking. aku akan slow talk dulu. kalau tak dengar jugak, memang carik nahas. tapi naseb lah tak pernah lagi dorang tak dengar cakap aku. sebab dorang akan malu sendiri nanti. aku mesej lah tanya siapa lelaki tu. kenapa banyak sangat gambar adik aku dalam photo die. then aku tanya lagi 'u kapel ke dengan die' tanpa rasa segan adik aku jawab ye!!!

amboi. rasa bernanah oke. tak agak-agak. at least segan lah sikit. aku mesej panjang-panjang. nasihat dan teguran. then last mesej aku cakap "kak cik kecewa sangat-sangat dengan kak irah" terus bye!

tapi serius, aku macam tak boleh nak terima. sebab sebelom ni aku percaya sangat-sangat kat die. dah berbuih aku nasihat die jangan kapel! jangan kapel. belajar dulu rajin-rajin. jangan macam minah, jangan jadi macam esah, jangan jadi macam kawan-kawan die. aku tahu tu semua adalah cinta monyet. tapi sekarang aku risau sangat-sangat kalau dengar je adik-adik aku kapel. dah la kat rumah tinggal yang kecik-kecik aje dengan mak aku. mak aku pulak keluar pagi balik petang. yang besar-besar dah takde. sebab tu la dorang bebas. tak de orang pantau. dah la kampung aku tu dah tak macam kampung. gejala yang tak sihat berlambak-lambak. macamana lah nak hadapi semua ni. 

dulu aku macam tak kisah sangat sebab dorang masih kecik lagi. sekarang sorang umur 20, sorang umur 18 sorang umur 15 dan yang bongsu umur 13. time peringkat umur macam ni lah jiwa dorang tengah memberontak. terikut-ikut kawan. semua kawan buat dorang nak jugak. kalau kawan kapel, nak jugak ikut kapel. risaunyeee..

aku, kak long dan kak ngah tengah pening pikir nak setel macamana. tapi 1st step adalah TEGURAN. . hurmm..KECEWA sangat!



28 October 2013

JJCM: AYAM PENYET WONG SOLO (SEK7 SHAH ALAM)

Haritu aku gaduh-gaduh manjeeee sangat dengan munik sampaikan plan nak turun shah alam aku cancel dengan bangganya. tunggu jugak lah munik karang ayat-ayat bunga sikit bagi aku cair tapi non ado. munik memang camtu. tak de nya nak paksa-paksa aku even dalam hati nakkkkk sangat kan! jenis die kalau aku tak nak dia akan ikut then akan pikir positif. kalau aku?? haha. tak mungkin nak pikir-pikir positif kat orang lain.

Ikutkan plan aku nak turun shah alam pagi-pagi sabtu tu. nak ambik bas pukul8.30 pagi. malam tu sempat lah jugak berdrama swasta sekejap dengan munik sampai pukul4 pagi.huehuehue. gila kan! nak tunggu munik pujuk, memang takkkk la. pukul4 pagi baru aku buang ego aku sikitttttt cakap esok nak pergi sana. tapi berbaki lagi lah ego aku kan bila aku cakap "kalau saya bangun esok saya pergi lah. kalau tak, tak la." padahal kau dah set jam kan! 

Tu yang hari sabtu tu penat sangat sebab tak cukup tidur. nasib lah pukul6.45 aku terbangun. siap-siap semua dah pukul 7 lebih. tunggu dekat bus stop pukul7.30. punya lah lama aku tunggu bas, pukul8 baru nampak batang hidung. hati dah dup dap nih takut tak sempat nak naik bas transnational pukul8.30 tuh. last-last sampai melaka sentral ngam-ngam pukul8.30. pergi kaunter die cakap tiket 8.30 dah tak boleh jual sebab time tu dah pukul 8.33. then naseblah aku ni panjangggggg akal lah jugak, terus pergi kat platform transnantional. nampak bas ke shah alam tak gerak lagi. terus tanya driver ada kosong ke tak. fuhhh akhirnya selamat jugak sampai shah alam pukul 10.15. 

Disebabkan aku nih terlebih over dari orang mengandung lah kan, terus lah munik bawak pergi makan kat AYAM PENYET WONG SOLO. dah lama nak try makan kat sini lepas terpengaruh dengan review dari blogger. akhirnyaaaaaa. kepuasan tuh memang tak boleh diluah dengan kata-kata. thanks awak sebab tunaikan whishlist makan-makan saya. :P

Sedap kot ayam penyet kat sini . aku pernah jugak try makan nasi ayam penyet dekat bukit beruang, ayer keroh tu. tapi kurenggg sikit lah. Dekat Wong Solo ni munik pun cakap sedap. sambal ayam penyet yang munik order memamg pedas kebabom! lepas setel makan terus zas pergi beger bakar Abang Burn. Tengahari tu tak ramai sangat orang. kedai pun baru bukak. order sekaliiii lagi meatball. tapi tak habes sebab kenyang sangat. terus bawak balik ke KL. minggu ni aku lepak rumah abang dan kakak ipar munik. huhu. tak malu kan. >.< sempat lah jalan-jalan KLCC, Danau Kota dan Alamanda. thanks E.C.H! lapp u lah. hehe





Decoration 


THE MENU
(Gambar tak clear sebab gatal tangan nak edittttt lah sangat!)


MENU for pakej ekonomi
aku amik yang set ayam bakar


aku punyer
set ayam bakar
maverloss de amos oke



munik pilih ala-carte punya menu
yang atas ni ayam kampung penyet (set nasik lupa nak snap)
sambal merah tu la yang pedas kebabom



meatball Abang Burn!
jangan lepas ni asyik teringat udah ler









Lastly, 
Nak show off kesayangan hamba
hihihi


















**
terima kasih banyak-banyak awak
tiada kata-kata yang dapat diucap
yang penting saya happy sangat-sangat
ye, saya tahu awak sayang saya. ehem3
**


**
perasan
**













    

22 October 2013

raya haji punya cerita

even raya haji dah lama berlalu. lama lah sangat kan. tapi still jugak gedik nak cot cet cot cet. tapi aku rasa feeling tahun ni tak berapa nak meriah sangat lah. kan? rumah pun tak de nak tukar pape sebab langsir yang raya aidilfitri tu dah tukar baru. tiap-tiap tahun tak kira lah raya aidilfitri ke raya haji ke memang berkilo-kilo lah famili aku bergelumang dengan pulut untuk buat tapai. tahun ni dalam 6 kilo jugak lah kot. tu pun sebab kawan mak aku dah order berkilo-kilo. yang jadi mangsa kitaorang lah adik beradik.

tapi moment yang paling best time bungkus tapai lah. pakai daun getah. memang meriah sampaikan ada yang nak tarik rambut. haha. time ni lah turn kitaorang nak kenakan sorang-sorang. macam-macam jenis bentuk tapai ada. tak kisah lah asalkan bungkus elok-elok. air tapai tak tumpah. even mulut duk pot pet pot pet tapi still tangan buat kerja. mak aku memang bising je mulut die duk marah-marah kitaorang adik-beradik takut tapai tak menjadi. padahal, manis je rasa die. yeke manis? aku bukan pernah rasa pom.

aku pun saje je gitau munik yang aku tengah buat tapai. saje nak berlagak sebab tahu die memang suka tapai. lepas tu tak pasal-pasal aku kena hangkut tapai naik bas. T_T tu pun lepas munik tak habes-habes mention tapai tapai tapai tapai. rimas tahu. Kalau tak jangan harap aku nak layan. aku gitau lah kat mak yang munik suruh bawak tapai. last-last mak aku dengan semangat waja nye nak buat lagi 1 kilo untuk munik. oh, memang tak la kan. malas aku nak bungkus 1kilo sorang-sorang. memasing kenakan aku suruh bungkus sorang-sorang. baru afdal katanya. hampeh. aku cakap bawak je tapai yang dah ada. nanti satu kerja pulak nak cari daun getah bagai. ai takut pacat!


nah, gambar tapai!

sekarang ni mak aku sikit-sikit munik. alahai. macam munik pulak anak dia. ai jeles tahu. ada satu part lagi mak aku nak buatkan keropok lekor. nama munik jugak yang die mention dulu. tanya nanti-nanti ada jumpa munik tak. aku cakap la mybe hujung minggu munik nak datang. terus semangat dia singsing lengan uli-uli tepung. alahai. nak taching pun tak sempat. 

tapi tu la. time balik kampung macam-macam benda jadi. enjoy sangat-sangat sampai kan rasa sekejap giler duduk rumah. tak sempat pun nak makan ikan patin masak tempoyak yang emak buat. first time aku suka ikan patin adalah lepas rasa masakan mak aku. cakap kat mak, mak marah-marah sebab aku bagitahu lambat sangat. yela, malam tu dah nak balik melaka dah. T_T. then mak pun bekalkan tempoyak. dia cakap nanti buat sendiri. then kol mak. nanti mak ajar cara-cara nak buat. baik mak!




lovenote: tak sabar nak masak patin masak tempoyak!

09 October 2013

alkisah sotong celup tepung

hari tu hari ahad. munik ada kat melaka. pagi-pagi lagi dia kol aku ajak pergi pasar. oh yeah! aku hepi gile. ajak pergi pasar pun aku hampir nak meroyan. hepi sebab dapat spend masa lebih sikit. ececeh. nampak sangat aku ketandusan kasih sayang di situ. dia cakap pukul2 or pukul 3 dah nak balik. sedey!

pergi pasar pun bersebab. nak carik sotong dan ikan. munik lah ni mengidam nak makan sotong dan ikan celup tepung. ehem. ewah-ewah banyak cantik nak request bagai kan. aku pun turutkan lah permintaan kesayangan. before tu gigih lah aku google-google bagai cara nak hasilkan sotong celup tepung yang terbaik. terbaik lah sangat! last-last??

dah setel beli sotong 1 kilo dan ikan kembung 1 kilo. aku ngengada request nak makan roti canai. tapi tak nak kedai mamak. nampak tak taktik aku di situ. aku tak nak bagi munik balik lagi sebenarnya. alamak. kantoi. saje request roti canai melayu punya sebab aku tahu susah nak jumpa. last-last dekat area mana entah. nampak sorang perempuan duk tebar roti canai dekat warung. terus aku macam eh! eh! nakkkkkk! 

ada satu part tu aku rasa bersalah giler. tapi aku kan ego. puiii. aku order teh tarik. munik pulak order teh suam. tapi dapat teh yang panas giler. lepas aku dah habes minum teh tarik aku tapi still ada lagi hampas-hampas teh tu, aku suruh lah die sejukkan teh dia guna cawan aku. ala yang main tarik-tarik air tu. dia tak nak. aku dengan tanpa bersalah amik air dalam cawan dia then curah dalam cawan aku. bayangkan cawan aku bekas air teh tarik kan! boleh bayangkan tak rupa air teh munik jadi warna apa?? jadi teh keruh oke. aku tengok pun tak selera. munik pulak merajuk cakap dah tak nak minum air tu. aku is cuak gilo. tapi aku selamba je cakap "ala, order je la air lain." padahal dalam hati "alamak, kenapa aku gatal-gatal buat macam tu" bersalah oke. tapi last-last habes jugak air tu munik minum.hahaha. tu la cakap sangat aku ni ego. kan dah betol-betol ego.

dah setel makan terus balik. time otw balik tu aku duk pikir-pikir taktik apa lagi nak buat. tingg! tingg!

aku: tengahari nanti sayang masak nak? kita makan sama-sama # nampak tak? nampak tak?

munik: takpe lah sayang, mat ja nak ajak makan nanti. abang keluar dengan die.

aku: dah tu abang nak balik pukul berapa?

munik: pukul 2 or pukul 3 kot.

aku: ok. #kuciwa

munik: dah balik nanti abang mesej sayang. sayang goreng sotong siap-siap.

aku: ok # tak de mood sangat!

lepas dah sampai rumah. semangat aku bersih sotong dan ikan siap-siap. then munik mesej,

"abang keluar pergi jj ni dengan mat ja"

agak-agak apa yang aku rasa? tadi kemain cakap just nak kuar lunch je. malas nak kuar la apa lah. time ni aku dah start geram dah. tapi biarkan je. then munik mesej lagi

"abang balik pukul 4. tengah karok ni. nanti abang datang kat sayang"

aku pun reply

"tak payah lah datang. nanti dah lewat nak balik. abang balik je terus"

ehem.ehem. bunga-bunga cinta dah berputik! jaga-jaga.

sentap punya sentap last-last aku tak buat pun sotong celup tepung. sebab sakit hati aku terus sumbat sotong dalam fridge. sampai munik balik selangor pun aku tak jumpa die. die ada datang dekat rumah. tapi aku ignore. hati aku sakit sangat. aku bukan nak ngengade nak berkepit dengan dia je. tapi kitaorang nak jumpa punya lah payah. sebulan sekali je. kekadang nak sampai 2 bulan. time jauh pun susah sangat nak contact. kenapa susah sangat nak hargai masa yang ada? padahal malam tu dorang dah lepak sampai 2 pagi. aku bukan nak kongkong. tapi entah la. time tu marah lebih menguasai. last-last aku menyesal buat die macam tu. tengok sotong dalam peti tu pun rasa nak nanges. aku tahu die terpaksa jaga hati kawan die. ye ye ye, aku tahu aku tahu. aku just nak kasih sayang je :P

hari ni. hari rabu. lepas je balik lab tabah lah jugak aku keluarkan sotong tu. sebab pikir esok dah nak balik kampung. tinggal lama-lama sotong tu, nanti tak sedap pulak. try lah jugak buat sotong celup tepung even hati sebak kemain. siyes! 



nampak lah jugak rupa sotong celup tepung kan
rangup-rangup je
boleh laaaaa



kasi closed sikit
boleh laaaaa boleh laaaaaa




NOTAKAKI: Sori dear atas apa yang jadi.

07 October 2013

Dating!

cerita hari sabtu. dapat spend masa dengan munik. dia sampai sini dekat pukul 11 tengahari camtu. aku pulak sempat prepare lunch. before tu dah plan nak masak ikan siakap tiga rasa, tom yam dan telur dadar. benda-benda yang simple dan yang paling penting tak payah main tumbuk-tumbuk. almaklum lah rumah baru ni even lesung batu apatah lagi blender memang tak de. nak masak pun tak feeling sangat.

having lunch pun area dekat-dekat je. taman botanikal! kat situ je ada meja + kerusi. senang nak makan tak payah nak bersimpuh bagai. tapi sangat lah bagus kitaorang melantak sambil tengok orang joging. apakah perasaan itu?? pikir-pikir kan. haha

lepas lunch zass pergi jusco. dah plan nak tengok wayang. lagipun dating kali ni dah tak tahu nak buat apa. melaka oh melaka! layan KL gengster 2. even banyak kontroversi before ditayangkan dan ramai yang dah boleh tengok even belom ditayangkan lagi, aku prefer tengok yang original punya. baru syok kan. best lah citer nih. part zizan tu yang lawak. baru nak feeling-feeling nangis, belom sempat nak kesat-kesat air mata, terus air mata masuk balik. haha. zizan memang kelakar! ending tak syok sangat! sebab aku tak sanggup tengok aaron aziz masuk penjara! haha.

oh! area lobby jusco bandaraya melaka ada pameran dan promosi jahitan. sangat kreatif! aku tak baca sangat info dia sebab mata dah tak tentu hala nak carik port yang cantik-cantik nak bergambar! jom layan gambar jom!















 semua tu adalah hasil cantuman pelbagai fabrik.
teruja sangat coz sangat lah kreatif sampai nak pitam!


ok. ni nak tayang gambar main masak-masak pulak. haha. terserlah kegedikan di situ. 














lastly,















tuan belog nak show off

larikkk!










04 October 2013

Luar Hepi Tapi Dalam Hati Bernanah!

Penat buat baik! Penat pujuk hati! penat sangat!! tolonglah pergi jauh-jauh!

27 September 2013

Pindah Rumah

Sekarang dah masuk kali ke empat aku pindah rumah. gigih aku kan. rumah pertama aku sewa rumah kedai. bulan-bulan 150 hengget. yang ni kes terpaksa. kalau tak, takdenya aku nak duduk situ. dah macam pendatang asing dah. awal-awal nak buat master dulu gigih jugak lah aku carik bilik sewa. yang penting bilik single. tapi hampeh. yang ada just rumah kedai je. macam pelarian. Tapi tak sampai 1 bulan pun. usha-usha punya usha ada 1 yang kosong. rumah pangsapuri ttu3. tapi kena share dengan sorang lagi. tapi kire ok lah bilik master. boleh la kot. roomate? abaikan. naseb duduk sekejap je. 

lagipun dalam bulan 6 camtu aku nak duduk dengan kawan aku yang sama-sama satu lab. kebetulan bilik kawan aku tu akan kosong nanti sebab roomate kawan aku nak kawen.haha kawan aku jugak! so bertahan lah aku duduk 1 bilik dengan sorang budak ni. bertahan lah sangat! lepas bulan 6 terus blah. then duduk la aku sekali ngan jijah sampai akhir bulan 9. memandangkan jijah pun nak kawen bulan 11 nanti, baik aku blah awal-awal kan. so far aku prefer bilik single sebenarnya. senang aku nak melalak melolong meroyan. privacy gitu. nak sepah-sepah pun senang. kihkih. 

so sekarang hajat aku tercapai nak bilik single. tapi rasa menyesal jugak sekelumit dalam hati ni sebab bosan. takde kawan nak sembang-sembang. haha. time aku ngan jijah dulu bergosip je la hari-hari. tak boring sangat. tapi yang tak best kalau kongsi bilik tak boleh nak nanges esak-esak. ala menangis sampai sebak-sebak tambah sesak nafas sume tu. gila berdrama sangat kan. rumah yang aku sewa ni bulan-bulan 120hengget. dalam bilik aku ada katil tilam usang yang dah tak macam tilam dan sebuah almari. ha penjodoh bilangan gitu. so far ok lah. boleh masak dan yang penting fully furnish. 

roomate? aku tak boleh tangkap lagi perangai sorang-sorang. lagipun aku malas nak masuk campur. asalkan privacy aku tak tergangu dah ler. cukup bulan bayar sewa dan bil-bil. tapi 1st yang aku nampak ada dua tiga orang yang mahal gilo senyuman. aku senyum boleh dia buat tak tahu aje. so bila dah macam tu jangan harap aku nak sengih-sengih lagi ye. 



new room
tak sempat nak main deko-deko lagi
tunggu lah mood rajin nanti datang

26 September 2013

Aku perasan howt!

Dua tiga hari lepas time otw nak balik rumah, lebih kurang dalam pukul 5.30 camtu macam biasa lah aku akan lalu jalan taman botanikal ayer keroh tu. Tu je jalan shortcut yang tak sibuk. Lagipun dekat sikit nak balik rumah. Ferever alone gitu. Bawak baby pinky secool yang boleh. Aku kan suka berangan atas motor. 

Time kat traffic light tu ramai jugak lah bebudak lelaki utem yang baru habes kelas. Aku macam biasa buat muka toya. Tak kuasa nak cenyum-cenyum sambil bagi flying kiss bagai. Lepas traffic light hijau memasing macam tak sabar nak memecut. Aku bawak slow je sebab nak bagi dorang pergi dulu. Ramai kot dalam 5 hingga 6 buah motor.

Then baru perasan kesemuanya adalah lelaki. Tetiba aku rasa tak sedap ati. Rasa macam dorang follow aku. Yang aku perasan bila aku bawak slow dorang pun ikut slow jugak. Bila aku pecut dorang pun pecut. Cuak gilo sampai menitis-nitis peluh. Dah la area situ macam sunyi sikit. Dorang boleh gelak-gelak. Then blocking aku. Sakit hati kiteee tambah geletar seluruh badan. Bayangkan aku tengah-tengah. Kiri kanan depan belakang dorang block. Time tu hanya Allah je tahu betapa takutnya aku. Rasa nak nanges. Macam-macam aku pikir. Camne kalau-kalau dorang menggatal. Aku nak buat apa?? Lama jugak dorang block laluan aku tu. Ikutkan hati aku nak langgar je dorang.

Doa dalam hati tak putus-putus tapi aku sempat jugak pikir positif. Dorangkan student utem tak kan berani nak buat apa-apa yang tak senonoh kan. Aku agak dorang just nak main-main. Tapi agak-agak lah nak macam tu pun. Even aku rasa macam howt sangat dikelilingi ramai lelaki tapi kalau macamni lah gayanya aku rela tak jadi howt. Aku tak nak! Puiiii. Tapi naseblah tak lama lepas tu ada sebuah kereta lalu area tu. Then kereta tu hon! Barulah dorang masing-masing tak berani dan pecut laju-laju. Alhamdullilah. Lega macam lepas kentut!  







howt lah sangat kan! mintak dijauhkan lah dengan benda-benda macamni lagi. ai is takut!