Pages

05 April 2013

dari kecik jadi besar !

ketagihan makanan? makanan ketagih ? what s0 ever lah kan. aku memang gila pada makanan. makanan mana yang bagi aku tak sedap ? semua sedap. pantang nampak yang cute-cute chomel-chomel mesti akan jadi geram sesangat.

dulu time primary and secondary school aku memang dikategorikan aneroxia. sebabnya badan aku kurusnya ya ampun ! tersangat lah kurus. sampai kan selalu kena ejek. pegang tangan aku pun dorang takut sebab takut patah. giler dera emosi aku kan. time aku jalan nak balik hostel terserempak dengan budak lelaki mesti dorang akan cakap "kalau tiup di angin boleh terbang kot".nasihat-nasihat suruh makan banyak dah lali aku dengar. aku kuat je makan tapi entahla badan tak naik-naik.

tu masa skola-skola lah kan. masa masuk matrix berat aku tak jugak naik-naik.makan lah banyak mana pun jangan harap keajaiban berlaku untuk buat alat penimbang naik takat 40kg. jangan harap ! setakat 34kg 33 kg 0r paling tinggi pun 35kg. tengok kawan-kawan pakai baju kurung cantek je. aku? macam kembang kuncup-kembang kuncup aje.

tu time matrix. time masuk u pulak, awal-awal tahun 1 badan stil macam tu jugak. tak berubah-ubah tapi takde lah macam budak comot time skola 0r matrix kan. reason aku cakap camtu ? cause ada lah dua tiga orang kawan-kawan lelaki time skola duk usha-usha nak kenal. ehem. kire muka ada market jugak lah time nie kan? time masuk u aku memang makan banyak. lagi-lagi time duduk luar. tak tinggal hostel dah. badan naik pun tak sedar sebab hari-hari aku makan banyak. balas dendam sebab time duk hostel susah giler nak makan. bila duduk rumah sewa tengah malam pun duk ketung ketang ketung ketang. masak nasi goreng pukul 1 pagi ! kau boleh? metabolisme memang tengah melonjak-lonjak naik time nie.

aku pun tak sedar sejak bila aku jadi chubby ala-ala chomel cenggini. sekarang berat aku dah 54kg. giler banyak naik kan. aku bersyukur sangat sebab takde dah gelaran aneroxia lagi. haha. time aku kena panggil camtu dalam hati aku cakap "tengok lah, lima tahun akan datang kau akan tengok aku gemok, time tu aku pukul dengan penumbuk laju-laju". tak sangka bisikan halus dari jiwa aku yang teraniaya di makbulkan. hahaha.

sekarang tengah usaha nak kembalikan berat dalam 45kg even sekarang BMI dah HEALTHY WEIGHT . caption besar gedabak ! haha. siapa tak nak cantek kan?


tak ada benda nak tempek-tempek kan entri. s0, aku tempek gambar makanan je lah kan. time nie makan ngan BFF a.k.a en.munik kat chicken rice shop ^^






en.munik


ayam berlad0 chef ismail


a b0wl of fish ball soup


sawi pak ch0i masak s0s tiram


1 set around 50 hengget

jom lunch !






4 comments:

insan biasa said...

saye nak kurus gak!! huaaaaaaaaaa.. tapi makin gemukkkkkkkk

sieyla alissa said...

tahu xpe, nak kurus jgk^^ lepas nie j0m kite diet ^^

insan biasa said...

ok u.. bln 7 ni i start diet.. hari2 makan sup je.. cedey!! i nk makan cheeeseeeeeeeeeee cakeeeeeeeeeee!!!

sieyla alissa said...

takpe-takpe, skrg u pkir little one kat dalam per0t tu.nanti dah settle sume2 jom kite makan cheese cake sampai muntah ! hahaha