Pages

31 December 2014

Hubby & wifey : Manja mengade-ngade


Sejak-sejak kahwen ni, manja aku macam mengade-ngade sangat dengan munik *kenyitmata*. Naseb lah munik masih lagi sabar melayan. Yelah, baru nak masuk tiga bulan kahwen khen. kalau dah bertahun-tahun adanye kena maki. melampau sangat.

Hubungan kitaorang pun Long Distance Relationship. Aku suke keep said that! sebab aku tak suke sebenarnya jauh-jauh ni. Perasaan pun rasa macam tengah kapel je. Lagi-lagi kalau tidur sekali, jantung dup dap dup dap sebab rasa macam buat salah. haha. gilo. 

minggu lepas first time lah aku pergi rumah munik dekat Ijok, Kuala Selangor. Dapatlah jugak merasai pengalaman jadi wife & hubby. mihmih. biasa kitaorang jumpa dekat umah mak aku or dekat airport aje. T_T

So, boleh kenal-kenal a few kengkawan munik dekat sana and kenal kilang tempat munik kerja tu. then, dapat tahu lah hari-hari dia buat apa kalau dekat sana.His routine.Of kos, munik memang asyik tertidur je. haih!  Lepas ni takde lah aku meroyan dan control die dah. Saiko betol aku. macam aku sorang je ada laki.

The best part bila dekat sana, baru nampak ke caring an munik. Kalau takde orang baru die ok. Kalau depan orang nak pegang tangan pun malu. Aku jugak lah tersondol-sondol menyendeng-nyendeng dekat die. haih! malu jugak tau.

Ada satu malam tu munik dah makan malam awal. aku kenyang lagi time tu. so biar dia makan sorang-sorang. Lepas solat sume-sume, aku lepak dalam bilik, munik pulak tengah lepak tengok tv. Ingatkan die betul-betul tengok tv walhal dah selamat krohhh krohhh. So aku kejutkan suruh masuk bilik. T_T

Lebih kurang dalam pukul11 0r 12 tengah malam camtu, perut aku lapar giler. Nak masak aku takut. Rumah yang kilang munik provide tu memang besar giler. Bilik pun berbilik-bilik lah, lebih dari sepuluh bilik. very the scary. So aku ngengade geletek munik suruh bangun. Kacau die tidur. hahaha. Zikir dekat telinga cakap Lapar laparrr laparrrrr. 

Lama jugak kot duk tolak-tolak die biar jatuh katil. tapi tetap jugak tak makan saman. geram betol. Last-last aku tolak hampir-hampir nak tergolek munik dari katil, baru lah die bangun. Lepas tu terus pergi dapur masak maggi goreng siap telur mata lagi. Tenkiu awak! hahaha. apa punya bini lah kan. Bukan pemalas tapi saje nak manja-manja tuuuuuu. *kenyitmata*

Dekat sana, memang hari-hari lah munik masak, aku bangun-bangun pagi dah sedia semua dah. Best sangat, rasa macam princess! Tapi bukan selalu masak pun sebab kitaorang prefer makan dekat luar sebab dah alang-alang makan angin kan.

sempatlah dekat sana aku shopping tudung SBU yang femes tu, pergi Cameron Highland, Bukit Tinggi and Genting Highland! A WALK TO REMEMBER!






17 December 2014

Hubby & Wifey : Loooooong Distance Relationship


Tak sangka dah masuk 2 bulan 6 hari aku kahwen. gigih aku kira. Tapi asal aku rasa, kitaorang just jumpa 4x jer? OH, my!
 T______T


1. Majlis rumah aku.
2. Jumpa dekat airport KLIA2 - alang-alang aku kena pergi KPT
3. Majlis bertandang belah munik
4. Akhirnya, lepas aku duk zikir hari-hari suruh balik, nampaklah jugak batang hidung menantu Mek nah ning!


4 KALI jeeeeeee jumpa selama 2 bulan 6 hari kawen? Sesak napas! Ekceli, before kawen aku tak pikir sangat pasal PJJ ni. yang aku dan munik amik port, asal kahwen sudehhhh! hahaha. gilo! Padahal tak tahu, PJJ ni memang payah sangat! 

Yela, tengok orang lain hari-hari suami hantar & jemput time kerja Kejelesan itu meluap-luap! orang lain asal habes office hour terkejar-kejar nak balik sebab tak sabar-sabar nak jumpa suami, nak masak untuk suami tapi aku? just mak and adik beradik jeeee yang tunggu depan pintu. Sadis! Munik mana munik???? Gila tak meroyan kan.

Betol lah orang cakap PJJ ni hati kena kuat, kena banyak sabar. Kalau kita sendiri boleh terima pun tapi kalau hari-hari orang persoalkan "munik tak balik keeeeee?" "tak bestnyeeeee kawen kalau macam ko ni," 'eh, dah kawen ke? asal muka laki tak pernah nampak??' kan. boleh bernanah telinga kalau hari-hari orang zikir macam ni, last-last dekat munik jugak aku carik gaduh, ada je benda tak kena. Tapi bila pikir balik, buat apa nak amik port apa orang cakap. Jatuh bangun pun bukan dorang yang ada. Suami jugak yang ada even mulut hari-hari cakap meluat. tak gitu? haha.

Bila hidup PJJ camni dengan suami, KEPERCAYAAN tu paling penting. Aku memang percaya dekat munik, tapi kekadang tu saje je nak carik gaduh dengan dia. Asal lambat je die angkat kol, mesti aku akan tuduh die ada perempuan. Asal die cakap nak keluar dengan kawan-kawan je terus aku kol die. kalau lambat or susah nak angkat memang mati lah munik aku akan soal dan tuduh macam-macam. Padahal jauh di sudut hati aku, bukan aku niat betol-betol pun. hahaha. saje nak saiko.

Nak tak nak even PJJ kena jugak spend time together together kan. Dua bulan kawen pun kitaorang belum sempat nak honeymoon bagai. sadisnya. Tuntutan kerja tu yang payah. Tapi kalau asik pikirkan kerja memang tak kemana lah kan. Aku ok lah lagi, cuti tahunan banyak lagi. Munik tu la..rasanya dah habes kot cuti die. Alahai.....Inai dekat kuku ni pun dah nak habes. Adoi. Tak kire hujung-hujung tahun ni kena jugak ajak munik pergi mana-mana. Kalau tak sempat nak pergi jauh-jauh dalam malaysia pun boleh! 














Your beautiful wife,

Sieyla Alissa










15 December 2014

Coret-Coret


Alhamdulillah
Dah hampir 4 bulan jadi warga UniSZA. So far, boleh adapt dengan suasana kerja. Kerja under education ni memang tak boleh lari dengan pressure. Yelah, dulu kita jadi student kita tak perlu amik tahu pun pasal pengiktirafan program ke, kod kursus ke, yang kita tahu belajar dan belajar. Akhir semester pulun final exam.gitu. Heaven nya jadik student. Tapi sayangnya kite dah tak boleh undur ke belakang.wuwuwuwu

Tapi sampai sekarang rasa diri ni keldil sangat. Lagi-lagi bila pengarah suruh buat something kita tak boleh nak buat and paling teruk blurr tahap gaban. Tak semanis impian. Mungkin benda ni lah yang mematangkan kite. Tak kan nak jadik student sampai ke sudah kan. Tapi naseb lah dapat bos yang super duper supportive! syukur! 

Tugas as Penolong Pendaftar ni atau lebih dikenali sebagai Pegawai Tadbir boleh dikatakan tugas yang penting jugak. Lagi-lagi kalau ditempatkan di Pusat Kualiti Akademik. Bayangkan semua yang berkaitan dengan Akademik PP lah yang akan orang cari. Outstation, meeting or bengkel memang tiap-tiap bulan akan full. Fuhhh! Lagi satu speaking kena cair jugak tak pun setakat pandai basic english pun dah ok sebab kekadang ada jugak lecturer international akan kol untuk bincang something. Kekadang tu sampai berpeluh-peluh dahi nak explain. Adoiiii. T___T

Eh, rasa jeles pulak dengan kengkawan yang dah habes master. aku jugak ler yang terkandas. Sedih giler sebab impian yang satu tu tidak boleh terlaksana. Bilakah agaknya? Bos pun duk tanya jugak bila nak sambung sebab dia tahu kes aku pasal master tu. Ikutkan malas nak bising yang aku pernah buat master tapi oleh sebab mulut ni gatal sangat terlepas cakap time bos tanya aku dapat elaun berapa time jadi Research assistant dulu terus lah terkantoi. Kebiasaannya GRA je yang akan dapat full RM1500 tu. Kalau RA just ikut gaji jam, so terkantoi lah di situ. wuwuwuwu.

Takpelah mungkin takde jodoh nak konvo lagi sekali kan.









10 December 2014

Throwback : The 'AKAD'

Alhamdulillah. after almost 3 year saling kenal mengenal akhirnya disatukan jugak pada tarikh 11 hb 10 2014. Walhal plan nak kawen asal-asal bukan tarikh tu. tapi sebab ada hal yang tak dapat dielakkan maka perlulah ditunda. tak pe, tunda pun tunda lah asal boleh kawen. herherher. cabaran dan dugaan tak sah nak cerita lah, banyaaaaaak sangat. airmata pun tak sahhhh nak kire lah, berbaldi-baldi. aku kan jenis manjaaaa. stress ke, gaduh ke, menangis dan menangis je aku tahu. pastu lepas seteres dekat munik.. eh, dekat hubby. mak aku marah sebab aku selalu biasakan dengan panggilan munik depan adik-beradik. mak cakap kurang ajar sangat panggil laki cenggitu. mihmihmih. nak buat camne dah terbiasa. munik ok je. haha.

aku rasa B2B takde pun macam aku. boleh dikatakan majlis aku semua last minit. Dengan baju kawen, sampai lah ke pelamin kanopi set bilik tidur semua settel dalam masa 1 minggu nak dekat majlis. kad kawen pun 2 minggu nak kawen baru sibuk-sibuk nak edar. aku jenis kalut sebenarnya tapi oleh sebab time tu baru nak adapt dengan suasana kerja maka buat lah preparation majlis kawen seadanya. yelah, baru dapat kerja dah sibuk nak kawen. padam muka. tapi alhamdulillah, semua berjalan lancar. terima kasih mak! mak aku lah orang yang paling memahami dan menjadi tulang belakang aku dari dulu, kini dan selamanya. cuppp! cuppp!

so sekarang dah official jadi wife kepada Mohd Asmuny bin Mohamad. Kitaorang LooooooooooooongDistanceRelationship. Longggggggg tu kasi panjang sebab tersangat lah jauh. Aku di Terengganu dan Munik di Kuala Selangor. I'm okey with that. ewah, walhal time meroyan hari hari zikir dekat munik suruh balik. muaahahahaha.

so far, feeling jadi wife ni tak boleh nak describe dengan kata-kata. Hanya perasaan je yang tahu rasa macamana. cewah. Bestttttttt and rasa wow! aku istewi oranglah! tapiiiiiii saham dah mula turun lah, hahaha. ok. joke!




Nak dijadikan cerita, time akad nikah tu terjadi satu eksident! Boleh pulak tok kadi tak sampai sampai. Bayangkan waktu akad sepatutnya jam 9 pagi tapi bayang tok kadi tak muncul-muncul.Time tu dah pukul10 lebih. Time tu aku duk pikir je, agak-agak jadi tak nak nikah hari ni kan. adoi. boleh pulak tok kadi terlewat bangun. T___T


Ekceli mekap untuk akad nikah tak upah MUA pun. Just mintak tolong mak su yang touch up. Sebab aku nak yang simple-simple je. Lagipun just untuk akad je kannnnnn.









Imamku dan tulang belakang aku
Moga hubungan ini berkekalan hingga hujung nyawa dan ke syurga
Moga aku dapat menjadi isteri yang solehah dan yang akan selalu menyenangi hati suamiku, yang selalu menjadi pendengar yan baik, yang setia berada disamping suamiku tika susah dan senang. Ya Allah, berkatilah perkahwinan ini. Sesungguhnya hanya dia yang boleh menjadi pelengkap kekuranganku. 
Amin.